Gambler du med konverteringen?

Ole Heintz

Leder Brukeropplevelse & CRO

Kontakt meg

Er du en gambler eller er du en vitenskapsmann (eller -kvinne) når det kommer til deres konvertering? Mange nettbutikker gambler med konverteringen, og i denne bloggen gir vi deg løsningen på hvordan du kan unngå dette.

Gambler eller vitenskapsmann?

En gambler er en som følger magefølelsen, tar høy risiko og kanskje ikke er så opptatt av måling og analyse. Dette i sterk kontrast av en vitenskapsmann, til tross for at også han følger magefølelsen av og til.  Inspirert av flere A/B-tester vi har kjørt for våre kunder som har spart de for store konverteringstap (eksempler kommer lenger ned) skal jeg prøve å overbevise deg om å slutte å gamble. 

Men la oss først etablere noen sannheter om konverteringsgrad…

Konverteringsgrad er vanskelig å sammenligne over tid

Konverteringsgraden på nettsiden deres påvirkes av en mengde faktorer, og for å nevne noen finner vi:

  • Produktsortiment til enhver tid

  • Gjeldende tilbud og kampanjer

  • E-postmarkedsføring

  • Sosial markedsføring

  • Produktenes og nettsidens renommé

  • Sesong, årstider

  • Konkurrenters kampanjer, tilbud og produktsortiment

  • Kampanje og tilbud på substituttprodukter

  • Nye produkter/nyheter

  • Været, renten, valutakursen, hva som går på TV i kveld osv.

Kort forklart: Å se på konverteringsgraden i mars og oktober, og prøve å gjøre seg klok på hvorvidt den har gått opp eller ned er en svært omfattende analyse, med mindre tallene er svært forskjellige.

 

Konverteringsgraden har høy varians

Konverteringsgraden til de fleste nettbutikker varierer med ganske høyt avvik. En e-postutsendelse fra eller til kan ha stor påvirkning på konverteringsgraden, eller bare forskjell på en søndag eller onsdag. Hvor mange søndager som var i mars vs. oktober kan alene påvirke konverteringen nok til å skyve snittet merkbart. 

Den eneste måten med stor sikkerhet å sammenlikne to konverteringsgrader er ved å kjøre en A/B-test hvor så mange variabler som mulig er identiske.

 

Hvordan publiserer dere endringer på nettsiden deres?

Så over til selve Black Jack-bordet i vår lille gamblinganalogi: Hvordan jobber dere med endringer på nettsiden deres? A/B-tester dere de, eller legger dere de bare ut og sjekker at ikke salget plutselig stuper?

 

La oss ta et eksempel:
Dere legger ut en endringer hvor dere endrer hvordan priser vises på produktsiden av nettbutikken deres. Gjennomsnittskonverteringen uken før var 3,5%, og gjennomsnittskonverteringen etter var 3,5% - betyr det at endringen deres ikke påvirket konverteringen? Ikke nødvendigvis!

Siden konverteringsgraden fra uke til uke påvirkes av så utrolig mange faktorer, kan det være endringen økte konverteringen med 10%, men effekten ble motarbeidet av andre faktorer som senket konverteringen tilsvarende. Enda verre er det selvsagt om det motsatte er tilfelle.

Men saken blir enda verre om dere lanserer flere endringer av gangen uten å A/B-teste de:

 

Flere endringer hvorav noen av de er negative...

Dere legger ut 5 endringer, hvorav i realiteten 4 av de til sammen økte konverteringen med 20% mens en av endringene senket konverteringen med 20%. Resultatet er at dere  tror konverteringen er uendret (forutsatt at den ikke endres av andre faktorer), mens den i realiteten kunne vært mye høyere om dere bare var klar over den ene negative endringen.

 

-49,5% i konvertering!

En av våre kunder  ønsket å gjøre nettopp dette, legge ut flere endringer på sin nettbutikk uten å teste disse. Vi anbefalte at vi kjørte en A/B-test på flere av disse endringene, fordi vi av erfaring visste at dette var type endringer som kunne påvirke konverteringen. Kunden ønsket ikke dette, og vi gjorde det derfor gratis, fordi vi var så sikre på at dette potensielt kunne ha negative konsekvenser for kunden.

Resultatet var at vi oppdaget flere av endringene, som kunden trodde var forbedringer, hadde en svært negativ effekt på konverteringen. Den ene testen gav faktisk et resultat på -49,5% i omsetning (konvertering x gjennomsnittlig ordreverdi), målt til 99,99% signifikans! En annen nettbutikk ville legge til kjøpsknapper på produktene på forsidene, som viste seg å senke konverteringen betraktelig.

 

Ikke gamble med konverteringen…

De aller fleste endringer som gjøres kan A/B-testet relativt enkelt,  og kostnadene ved dette trenger ikke være uoverkommelige. Hvis dere i dag gjør endringer og utvikling på deres nettbutikk uten å teste (og brukerteste!) - begynn med dette i dag! 

Er du ikke kunde av Convert, men ønsker at vi skal hjelpe dere å optimalisere eller A/B-teste på deres nettbutikk er det ikke noe problem - vi er gode venner med våre konkurrenter, og har optimalisert for flere av deres kunder tidligere.  

Kontakt oss, så tar vi en prat!

Populære meninger.

Convert Group sertifisert som Great Place to Work bedrift

"Culture eats Strategy for breakfast" heter det vist. Derfor er vi utrolig stolte av å kunne kunngjøre at Convert Group nylig er blitt sertifisert som en Great Place to Work bedrift.

Adobe Magento kåret til Leader av Gartner

Valg av riktig E-commerce platform er en sentral beslutning for alle selskaper om ønsker å lykkes med digital handel. Landskapet kan fremstå uoversiktelig, med Nordiske, Europeiske og Globale alternativer.

Dette må du huske til Black Friday

Vi forventer at årets Black Friday periode vil overgå alt vi har sett tidligere. Netthandelen i Norge er opp 30% hittil i år, og effekten av de pågående kovid-19 tiltakene vil i sum føre til at din Black Friday kampanje i år vil overgå tidligere år.

Våre tjenester

Vi bistår dere med strategisk rådgivning rundt digital handel, teknologi og digital forretningsdrift.

Vi leverer digitale handelsplattformer, PIM & DAM, integrasjoner, søk, personalisering m.m.

Vi leverer tjenester rundt UX-design, CRO, brukerundersøkelser og optimalisering.

Vi hjelper dere med forvaltning av digital handel fra applikasjons- forvaltning og support, til utleie av eCom Manager.